Για τους ΒΑΝΔΑΛΟΥΣ
Ωραία τα λέτε για την βία... όμως αμφιβάλετε ότι αυτή είναι συνειφασμένη με τον ανθρώπινο πολιτισμό από κατοβολής του κόσμου; Η βία υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα μας, την ζούμε συνέχεια στην καθημερινότητα μας, στις σχέσεις με τους άλλους , στη διασκέδασή μας, στις σκέψεις μας, η βία θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από εμάς. Το κράτος σύμφωνα με την περίφημη ρήση του M. Weber είναι αυτό που κατέχει το μονοπώλιο της έννομης βίας. Αυτή στην πραγματικότητα είναι η ουσία του και εκεί στηρίζεται και όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε η βία φέρνει βία...
Τα τελευταία χρόνια την ψάχνω επαγγελματικά για κάτι καλύτερο και κάθε φορά που μου απορρίππτουν την αίτηση πετώντας μου στη μούρη ότι -κοίτα δεν φτάνουν τα προσόντα χρειάζεσαι και άλλη "βοήθεια"- νοιώθω βία μέσα μου... Είμαι σίγουρος ότι ο κάθε ένας που κατέβηκε εκείνες τις μέρες στις πορείες είχε πολύ περισσότερες αιτίες βίας μέσα του.
Δεν πάει άλλο ρε παιδιά, δεν καταλαβαίνετε;
Δεν πάει άλλο ρε παιδιά, δεν καταλαβαίνετε;
Χάνεις το νόημα Zulu... Αυτό που απλά λεμε είναι πως είσαι μέρος του φυσικού συστήματος το οποίο προσπαθείς να αλλάξεις. Το ότι επιλεγείς να αλλάξεις τους άλλους και όχι τον εαυτό σου δείχνει έναν αδιέξοδο εγωκεντρισμό με τον οποίο όλοι μεγαλώνουμε και δυσκολευόμαστε πολύ να αντιληφθουμε ποσο μαλλον να υπερβούμε. Από εκεί και πέρα είναι πολύ εύκολο να βρεις αιτιολογία για να τις πράξεις σου και το "δικαιο" σου είτε είσαι ο Zulu είτε ο Planar είτε ο Καραμανλής.
Είναι απίθανο πως όλοι μας μιλάμε για αλλαγή και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε κάτι τόσο απλό. Τελικά αυτή είναι και η διάφορα στη νοοτροπία που κάνει την Ελβετία Ελβετία και την Ελλάδα Ελλάδα...
Είναι απίθανο πως όλοι μας μιλάμε για αλλαγή και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε κάτι τόσο απλό. Τελικά αυτή είναι και η διάφορα στη νοοτροπία που κάνει την Ελβετία Ελβετία και την Ελλάδα Ελλάδα...
Last edited by Planar on 16 Dec 2008 10:02, edited 1 time in total.
Γιατί όταν ψηφίζεις κάποιον υπάρχει τίποτα που να τον δεσμεύει νομικά στο προεκλογικό του πρόγραμμα? Υπάρχει η δυνατότητα άμεσης καθαίρεσης του αν κάνει άλλα? Ούτε είναι και το ίδιο να ψηφίζεις τέσσερα χρόνια με το να ψηφίζεις για αυτες καθε αυτες τις αποφάσεις. Ο Duncan Hallas ίστορικός είχε πει δημοκρατία έχουμε μία μέρα κάθε τέσσερα χρόνια
inta diaolos einai toutos!
Η προσωπική επανάσταση είναι σίγουρα ένα μεγάλο βήμα, αλλά από μόνο του δεν φτάνει. Ιστορικά τις επαναστάσεις που άλλαξαν για πάντα τον κόσμο μας τις ξεκίνησε μια πολύ μικρή μειοψηφία που σταδιακά κατάφερε να πείσει (συχνά με την βία) τις μάζες να την ακολουθήσουν. Σε όλους τους τομείς των ανθρώπινων δραστηριοτήτων το ίδιο έγινε (επιστήμη, πολιτική, οικονομία, τέχνη). Ξεχάσατε, πως έφυγε η χούντα από την χώρα μας; Αν δεν ήταν το Πολυτεχνείο ίσως οι πιο νεότεροι από εσάς να την προλάβαιναν. Ποιοι νομίζεται ότι "έφτιαξαν" το Πολυτεχνείο; Μια χούφτα φοιτητές ήταν, τίποτε άλλο. Η μεγάλη πλειοψηφία (αυτή που 60 χρόνια τώρα ψηφίζει Καραμανληπαπανδρέου) έσκυβε το κεφάλι και άκουγε "πάμε για ύπνο Κατερίνα, πάμε να αλλάξουμε ζωή..."
Η διαφορά στις απόψεις μας είναι οτι εγώ επιλέγω να αλλάξω τον εαυτό μου πρώτα απ όλα(εδώ συμφωνούμε) αλλά έχω απόλυτα συνειδητοποιήσει ότι ουσιαστικά το κάνω για να νιώσω καλύτερα και όχι γιατί αλλάζει οτιδήποτε στο σύστημα το οποίο παρεπιπτόντως δεν είναι καθόλου φυσικό. Δεν διαφωνώ με τον Αnt όποιος και αν ανέβει τα ίδια θα κάνει γιατί η κοινωνία μας είναι διαχειριζόμενη από τους πολιτικούς αλλά ελεγχόμενη από τον πλούτο. Επιτρέψτε μου όμως να ονειρεύομαι έναν κόσμο καλύτερο απο τον σημερινό. Όσον αφορά τη βία και τον Γκάντι, όποις ψάξει λίγο παραπάνω απο την ταινία και το βιβλίο της κόρης του θα δεί οτι την ίδια εποχή οι βίαιες εξεγέρσεις στην Ινδία ήταν πολλές, οι νεκροί πολλοί και σύμφωνα με γραπτές πηγές του Αγγλικού στρατού(βλ. Chris Nineham, Indias struggle for indipendence) ο Γκάντι θεωρούταν δευτερεύον πρόβλημα σε σχέση με τις βίαιες απεργίες διαρκείας στις καλλιέργιες μπαχαρικών στην Ινδία.Αυτό που απλά λεμε είναι πως είσαι μέρος του φυσικού συστήματος το οποίο προσπαθείς να αλλάξεις. Το ότι επιλεγείς να αλλάξεις τους άλλους και όχι τον εαυτό σου δείχνει έναν αδιέξοδο εγωκεντρισμό με τον οποίο όλοι μεγαλώνουμε και δυσκολευόμαστε πολύ να αντιληφθουμε ποσο μαλλον να υπερβούμε
Τέλος ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα που αν και σκατά είναι καλύτερος απο την εποχή των σκλάβων των λοιμών, στον οποίο έχετε αμάξι και κάνετε αναρρίχηση είναι γέννημα της βίας των αστικών επαναστάσεων άσχετα αν σήμερα οι ίδιοι είναι στην θέση των τότε φεουδαρχών.
Για να μην ξαναμιλήσω έχω βάλει καζανάκι με δύο κουμπιά, δεν πετάω σκουπίδια, μετακινούμαι με ποδήλατο αλλά δεν αλλάζω τίποτα απλώς παραμυθιάζω τον εαυτό μου χαπακώνομαι και πάω στο βουνό γιατί αυτός ο κόσμος είναι πολύ σκατά και δεν με χωράει. Στο βουνό λέει πάνε δύο κατηγορίες ανθρώπων αυτοί που δεν φοβούνται τον θάνατο και αυτοί που φοβούνται τη ζωή. Εγώ απλώς την σιχαίνομαι και δεν έχω το κουράγιο να παλέψω για να την αλλάξω.
Υ.Γ. Αν ζηλέυεις την Ελβετία που έχει στείλει στρατό σε όλους τους πολέμους των Αμερικάνων σκοτώνοντας γυναικόπαιδα αλλά στο 2ο παγκόσμιο ήταν ουδέτερη νομίζω πως τους έχεις παρεξηγήσει.ΤΕΛΟΣ
Καλησπέρα κι από εμένα
Διάβασα τι έχει γραφτεί πιο πάνω και που μάλλον έχει ξεφύγει από το αρχικό θέμα. Για να δώσω κι εγώ αφορμές για συζήτηση, ας κάνω κάποιες παρατηρήσεις.
Πολλοί λένε εσφαλμένα οτι "το κράτος είμαστε (και) εμείς". Όμως το κράτος ΔΕΝ ισούται με τη κοινωνία. Άρα το κράτος ΔΕΝ είμαστε εμείς. Εμείς το υφιστάμεθα.
Εμείς είμαστε η κοινωνία.
Καμιά αλλαγή σε αυτό το κόσμο δεν έγινε από το καναπέ. Αν η κοινωνία για να προχωρήσει θα έπρεπε να περιμένει τον κάθε ένα από εμάς να αλλάξει πρώτα τον εαυτό του, θα ήμασταν ακόμα στα σπήλαια. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ων. Αυτό σημαίνει ότι καθ' ένας από εμάς επηρεάζει -έστω και λίγο- τα πράγματα, αλλά και η κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν και επηρεάζουν τα άτομα. Π.χ. τα αμέσως επόμενα της μεταπολίτευσης χρόνια όλοι ήταν αριστεροί (γενικά).
Όλο αυτό είναι μια ανακυκλούμενη κατάσταση. Άρα για να αλλάξεις τα πράγματα πρέπει να αλλάξεις, αλλά για να αλλάξεις πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα.
Έτσι σωστό είναι να προσπαθεί ο καθένας από εμάς να γίνει "καλύτερος", αλλά αυτό ακυρώνεται αν δεν το προσπαθεί μαζί με άλλους.
Τέλος (για να τελειώσω κάπου), για να γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο συλλογικό όραμα, μιας ικανής μερίδας της κοινωνίας και αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Αυτοί που εξουσιάζουν έχουν πολύ συγκεκριμένο στόχο. Εμείς;
Διάβασα τι έχει γραφτεί πιο πάνω και που μάλλον έχει ξεφύγει από το αρχικό θέμα. Για να δώσω κι εγώ αφορμές για συζήτηση, ας κάνω κάποιες παρατηρήσεις.
Πολλοί λένε εσφαλμένα οτι "το κράτος είμαστε (και) εμείς". Όμως το κράτος ΔΕΝ ισούται με τη κοινωνία. Άρα το κράτος ΔΕΝ είμαστε εμείς. Εμείς το υφιστάμεθα.
Εμείς είμαστε η κοινωνία.
Καμιά αλλαγή σε αυτό το κόσμο δεν έγινε από το καναπέ. Αν η κοινωνία για να προχωρήσει θα έπρεπε να περιμένει τον κάθε ένα από εμάς να αλλάξει πρώτα τον εαυτό του, θα ήμασταν ακόμα στα σπήλαια. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ων. Αυτό σημαίνει ότι καθ' ένας από εμάς επηρεάζει -έστω και λίγο- τα πράγματα, αλλά και η κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν και επηρεάζουν τα άτομα. Π.χ. τα αμέσως επόμενα της μεταπολίτευσης χρόνια όλοι ήταν αριστεροί (γενικά).
Όλο αυτό είναι μια ανακυκλούμενη κατάσταση. Άρα για να αλλάξεις τα πράγματα πρέπει να αλλάξεις, αλλά για να αλλάξεις πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα.
Έτσι σωστό είναι να προσπαθεί ο καθένας από εμάς να γίνει "καλύτερος", αλλά αυτό ακυρώνεται αν δεν το προσπαθεί μαζί με άλλους.
Τέλος (για να τελειώσω κάπου), για να γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο συλλογικό όραμα, μιας ικανής μερίδας της κοινωνίας και αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Αυτοί που εξουσιάζουν έχουν πολύ συγκεκριμένο στόχο. Εμείς;
Το αν τον προβληματισμό μου για τα σκατά που γίνονται γύρω μας το λές Κακαουνάκη δικαίωμα σου αλλά και το
Η βιβλιογραφική μου αναφορά εμπεριέχει γραπτά κείμενα του αγγλικού στρατού και ο συγγραφέας ήταν δημοσιογράφος πού φίλος του βασιλείου ή μαλλον της αυτοκρατοριας δεν ήταν κανένα σταλινοκατασκεύασμα.
Ο μζ με κάλυψε. Φιλιά.
θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω Γιάννα Βαρδινογιάννη αλλά επειδή σε ξέρω λίγο παραπάνω δεν το έκανα.Το πόσο θλίβομαι δικαίωμα σου να το κρίνεις αλλά όχι και να το ξέρεις. Κατά τα άλλα σε περίπτωση που δεν ήταν ξεκάθαρο είναι και μία αυτοκριτική για το τι επιλέγω να κάνω απέναντι σε αυτά.Το ότι επιλεγείς να αλλάξεις τους άλλους και όχι τον εαυτό σου δείχνει έναν αδιέξοδο εγωκεντρισμό με τον οποίο όλοι μεγαλώνουμε και δυσκολευόμαστε πολύ να αντιληφθουμε ποσο μαλλον να υπερβούμε.
Η βιβλιογραφική μου αναφορά εμπεριέχει γραπτά κείμενα του αγγλικού στρατού και ο συγγραφέας ήταν δημοσιογράφος πού φίλος του βασιλείου ή μαλλον της αυτοκρατοριας δεν ήταν κανένα σταλινοκατασκεύασμα.
Ο μζ με κάλυψε. Φιλιά.
Μητσο, το λενε απλα διαφωνια αποψεων. Θεμιτο. Και επειδη οπως ειπες με ξερεις λιγο παραπανω δεν ανησυχω μηπως παρεις στραβα που ειπα το στυλ σου στη συγκεκριμενη τοποθέτηση "Κακαουνακη".
Με την ευκαιρια ποια ειναι ρε γαμωτο η Γιαννα Βαρδινογιαννη; Τη εψαξα στο internet και δεν τη βρισκω!!!
Τσεκαρετε και το παρακατω link
Φοβερες φωτογραφιες αλλα τα σχολια των αναγνωστων ειναι ολα τα λεφτα! Ο διχασμος που προκαλεσαν τα griots ειναι παντου!!!
http://www.boston.com/bigpicture/2008/1 ... riots.html
Με την ευκαιρια ποια ειναι ρε γαμωτο η Γιαννα Βαρδινογιαννη; Τη εψαξα στο internet και δεν τη βρισκω!!!
Τσεκαρετε και το παρακατω link
Φοβερες φωτογραφιες αλλα τα σχολια των αναγνωστων ειναι ολα τα λεφτα! Ο διχασμος που προκαλεσαν τα griots ειναι παντου!!!
http://www.boston.com/bigpicture/2008/1 ... riots.html